dOa keTika haiD

Ertinya: Segala puji bagi Allah di atas segala hal dan aku memohon keampunan kepada Allah daripada segala dosa.

Riwayat daripada Saiyidina Aishah r.a dari kitab Durratun Nasihin Fil Wa, zi Wal Jsrar yang dikarang oleh  Osman Bin Hasan Ahmad As Sakiril Khubuwi ;

” Tidak ada seorang perempuan yang kedatangan haid melainkan adalah haidnya itu menghapuskan dosa-dosa yang telah lalu daripada segala dosa-dosanya dan sekiranya ia membaca doa (di atas) pada hari yang pertama, maka menulis Allah baginya terlepas daripada api neraka dan dapat lalu di atas titian Sirat dengan selamat dan aman daripada azab dan meninggikan oleh Allah Taala baginya dengan tiap satu hari dan satu malam akan pangkatnya empat puluh orang mati syahid. manakala adalah perempuan itu dikira berzikir kepada Allah Taala di dalam masa haidnya.”

2 comments on “dOa keTika haiD

    • Terima kasih kerana membaca blog saya. Haid itu adalah sesuatu yang telah ditetapkan Allah hanya untuk seorang yang bergelar wanita@perempuan sahaja. Sekiranya seorang lelaki itu membaca dengan niat untuk mendapatkan ilmu, dan disampaikan kepada isterinya, saudara perempuannya, ibunya mahupun sesiapa sahaja dengan niat untuk menyampaikan ilmu, sudah tentulah ia beroleh pahala mempelajari dan menyampaikan ilmu tersebut. Sekiranya ilmu yang saudara sampaikan itu diamalkan oleh orang yang mendengarnya nescaya beroleh pahala sepertimana orang yg mengamalkannya..insya’allah.
      Ibnu Majah meriwayatkan daripada Sahal bin Mu’az bin Anas, daripada bapanya bahawa Rasulullah s.a.w bersabda; ” Barangsiapa yang mengajarkan sesuatu ilmu maka baginya pahala orang yang mengamalkannya sedangkan tidak mengurangkan pahala orang yang mengamalkannya”. (ibnu Majah)

Respons

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s