pEriStiWa NakBa & maSa dEpaN PaLesTiN

 15 Mei bagi kita di Malaysia hanyalah merupakan hari biasa yang tiada beza dengan hari-hari sebelumnya. Jika ditakdirkan jatuh pada hujung minggu atau cuti umum maka bercutilah kita. Jika tidak maka berduyun-duyunlah kita ke jalan raya menuju ke tempat kerja.

Namun bagi seluruh umat Palestin detik 15 Mei saban tahun akan terus diingati dan ditangisi sebagai HARI NAKBA yang bermaksud “HARI KECELAKAAN”…hari di mana segala kecelakaan yang menimpa mereka bermula tanpa menunjukkan sebarang tanda bilakah ianya akan berakhir.

Hari Nakba ini mula disambut oleh pemimpin Palestin Yasser Arafat pada tahun 1998 bagi memperingati hari di mana bermulanya pencerobohan dan pemusnahan lebih 500 buah bandar dan kampung Palestin oleh tentera Zionis selepas tertubuhnya negara haram Israel pada 15 Mei 1948.

Akibatnya, lebih 700,000 atau 3/4 daripada umat Palestin menjadi pelarian selepas diusir dari bumi kelahiran mereka. Hari ini,selepas 63 tahun berlalu peristiwa pahit tersebut, pelarian Palestin atau keturunan mereka dianggarkan berjumlah lebih 5 juta orang.

Penubuhan negara haram Israel ini telah berjaya merealisasikan hasrat Zionis sejak 31 hb Ogos 1897M melalui deklarasi Persidangan Basel, Swisszerland…pencetus gerakan untuk menubuhkan sebuah negara untuk umat Yahudi, kemudiannya diekori dengan Deklarasi Balfor pada 2 November 1917.

Majlis perisytiharan negara haram Israel pada 15 Mei 1948. Perisytiharan penubuhan Israel telah dibuat di Muzium Tel Aviv (sekarang dikenali sebagai Dewan Kemerdekaan) diadakan tepat pukul 4 petang 15 Mei 1948 oleh David Ben-Gurion yang secara simboliknya menghentakkan tukul kayu di atas meja, diikuti oleh nyanyian Hatikvah yang kini menjadi lagu rasmi Israel oleh 250 tetamu.

Proses “transformasi” negara haram Israel

Sejak itu tanah air umat Palestin mula dibanjiri dan dicerobohi oleh pendatang Yahudi dari seluruh dunia. Ketika umat Palestin menderita merempat menjadi pelarian di bumi sendiri dan negara-negara sekitarnya kira-kira 6 juta orang pendatang Yahudi hidup dalam serba kemewahan di sebalik tembok keselamatan yang dibina mengelilingi negara haram Israel.

Rasanya tidak perlulah diceritakan kezaliman regim Zionis ke atas umat Palestin kerana seluruh dunia telah maklum tentangnya. Angkara Zionis beribu umat Palestin telah terkorban sementara beratus ribu lagi sedang menderita dan menunggu masa sahaja untuk menjadi korban seterusnya. Walau berbuih sekalipun mulut memperkatakannya dan membuat bantahan hatta melalui resolusi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) sekalipun, regim Zionis Isreal tetap meneruskan kegiatan haramnya.

Justeru apakah kesudahan nasib umat Palestin ? Sudah lebih 63 tahun mereka menderita…sampai bilakah mereka akan dibiarkan menderita, merempat di bumi sendiri.

Setakat hari ini, sudah beberapa kali tercetus peperangan di antara regim Zionis dengan negara Arab. Pertamanya ialah sebaik perisytiharan penubuhan Israel, tentera Mesir, Iraq, Lebanon dan Syria telah memulakan Perang Arab-Israel 1948. Walaupun gencatan senjata dipersetujui pada 11 Jun, pertempuran disambung semula pada 8 Julai dan berhenti semula pada 18 Julai sebelum disambung kembali pada pertengahan bulan Oktober. Peperangan hanya berakhir pada 24 Julai 1949 dengan termeterainya Perjanjian Armistice 1949 dengan Syria.

Keduanya ialah Perang Enam Hari pada bulan Jun 1967 yang dikenali sebagai Perang Arab-Israel 1967, merupakan peperangan antara Israel dan negeri-negeri Arab, iaitu Mesir, Jordan, dan Syria. Di akhir peperangan tersebut Israel telah berjaya menguasai Jalur Gaza, Semenanjung Sinai di selatan sehingga ke Terusan Suez, Tebing Barat, dan Bukit Golan. Kesan perang ini mempengaruhi geopolitik kawasan Timur Tengah sehingga hari ini.

 Seterusnya ialah Perang Yom Kippur, juga dikenali sebagai Perperangan Arab-Israel 1973, Perang Oktober, dan Perang Ramadan, berlaku dari 6 Oktober (hari Yom Kippur) hingga 22/24 Oktober 1973 antara Israel dengan pakatan Mesir dan Syria. Perang ini merupakan lanjutan daripada konflik Arab-Israel yang merangkumi banyak pertempuran dan peperangan sejak dari tahun 1948. Perang ini kemudiannya menjadi konflik Arab-Israel yang terbesar apabila ianya disertai oleh negara-negara Arab yang lain seperti Libya, Algeria, Tunisia, Maghribi dan Sudan.

Kemudiannya, ekoran daripada kejayaan Israel dan serta sokongan Amerika Syarikat ke atas Israel, pada 17 Oktober negara-negara Arab mengisytiharkan sekatan minyak ke atas Barat seperti Amerika Syarikat, Eropah Barat dan Jepun. Keadaan ini telah menyebabkan harga minyak naik empat kali ganda, dan berlarutan hingga lima bulan, bermula pada 17 Oktober 1973 dan berakhir pada March 18, 1974…buat kali pertamanya dunia Islam berjaya “mengajar” kuasa barat dan Israel.

Di sebalik segala konflik di antara Arab dan juga Israel ini, terbukti regim Zionis begitu ampuh dan amat sukar untuk dikalahkan walaupun diperangi oleh seluruh tentera negara Arab sekalipun. Keadaan ini menjadikan regim Zionis semakin angkuh ditambah pula dengan dokongan dan sokongan Amerika Syarikat dan negara-negara Eropah. Selepas kegagalan negara-negara Arab memerangi regim Zionis melalui kuasa ketenteraan, tiada lagi peperangan besar-besaran di antara Arab dengan Israel.

Penderitaan umat Palestin kemudiannya seolah-olah dilupakan buat seketika walaupun penindasan dan kekejaman regim Zionis semakin tidak berperikemanusiaan. Tidak tahan dengan kezaliman regim Zionis, umat Palestin telah mengejutkan dunia dari lenanya apabila mereka melalui gerakan INTIFADA iaitu gerakan “kebangkitan” secara besar-besaran secara terbuka bagi menentang keganasan regim Zionis.

Peristiwa bersejarah ini berlaku pada 9 Disember 1987, ekoran tindakan sebuah lori besar milik Yahudi yang sengaja melanggar dua buah lori kecil milik umat Islam Palestin sehingga menyebabkan 4 orang terbunuh dan 9 lain tercedera. Dengan hanya bersenjatakan batu maka bermulalah Intifada Pertama rakyat Palestin menentang regim Zionis yang yang lengkap bersenjata moden. Seramai 6,200 umat Palestin gugur syahid selama Intifadah Pertama antara tahun 1987 dan 1993. Seterusnya 28 September 2000, umat Palestin sekali lagi keluar beramai-ramai untuk menentang keganasan Yahudi bagi memulakan Intifada Kedua.

Kebangkitan kali ke dua ini dilihat lebih hebat dan mengancam regim Zionis. Berbeza dengan kebangkitan pertama pada tahun 1987, Intifada Kedua ini tidak lagi semata-mata bergantung kepada lontaran batu dan lastik tetapi banyak menggunakan serangan mortar, roket, raifel automatik AK 47 dan jerangkap samar…termasuk menggunakan pengebom “berani mati”.

Malah lebih mengejutkan Israel dan kuasa Barat yang lain, kebangkitan kali ini dilihat lebih berbahaya kerana ia bukan saja dilancarkan oleh Kataib Al-Qassam (HAMAS) tetapi turut disertai oleh pertubuhan-pertubuhan lain seperti Kata’ib Syuhada’ Al-Aqsa (Fatah), Saraya Al-Quds (Jihad Islami), Pasukan As-Syahid Abu Ali Mustafa (As- Sya’biyyah), Pasukan Kebangkitan Kebangsaan Palestin (Ad Dimoqratiyyah) dan Saraya Al-Quds. Namun yang lebih menonjol adalah Kataa’ib Al-Qassam dan Kata’ib Syuhada’ Al-Aqsa.

Intifadah Kedua ini telah berjaya mencelikkan semula mata seluruh umat Islam khususnya negara-negara Arab terhadap penderitaan umat Palestin. Kesannya, Intifada Kedua telah berjaya mendapat sokongan padu dari dunia Arab sendiri. Ini terbukti apabila seluruh negara Arab yang mempunyai hubungan diplomatik dengan regim Israel telah memutuskan hubungan dengan negara Israel sebelum berlangsungnya Sidang Kemuncak OIC kali ke-9 di Doha, Qatar pada tahun 2000.

Kemuncak kepada Intifada Kedua ini ialah apabila HAMAS berjaya memenangi pilihanraya umum Palestin dan membentuk kerajaan pada 25 Januari 2006. Ekoran kemenangan HAMAS tokoh HAMAS Ismail Haniyeh dilantik menjadi Perdana Menteri Palestin. Kemenangan HAMAS ini telah menimbulkan kemarahan regim Zionis dan Amerika Syarikat. Akibatnya pada bulan Jun 2006 Israel kembali mengganas dan menguasai Gaza dalam Operasi Hujan Musim Panas.

Umumnya Intifada Kedua ini dikatakan tamat pada tahun 2007. Sepanjang konflik 2000-2007 ini kira-kira 7,400 nyawa umat Palestin gugur syahid manakala di pihak Israel pula seramai 1,083 orang telah berjaya dibunuh. Kini gelombang kebangkitan kembali membakar semangat umat Palestin terutamanya selepas melihat kejayaan gelombang kebangkitan saudara mereka di Tunisia dan Mesir, disamping kesan kebangkitan lain di Libya dan Yaman. Seruan supaya dimulakan Intifada Ketiga pada 15 Mei 2011 telahpun berkumandang…semboyan Intifada Ketiga telah bermula. Pastinya kebangkitan pada kali ini lebih menggusarkan dan menghantui regim Zionis.

Pastinya kebangkitan akan lebih berbeza dengan Intifada Pertama dan Kedua terutama sekali dalam era ledakan teknologi telekomunikasi. Dunia telah menyaksikan bagaimana kecanggihan teknologi Facebook dan twitter telah digunakan sepenuhnya sehingga berjaya menumbangkan dua buah regim yang menjadi sekutu rapat Zionis iaitu Mesir dan Tunisia. Melalui Facebook, seruan supaya dunia bangkit mengecam regim Zionis telah dilancarkan. Kini bukan sahaja orang-orang Islam malah masyarakat bukan Islam termasuk Yahudi pun telah bangkit dan berdemonstrasi memprotes kekejaman regim Zionis ke atas umat Palestin.

Umat Islam di seluruh dunia pula diseru supaya berkumpul dengan menunaikan solat subuh berjemaah pada pagi Jumaat 13 Mei 2011 di masjid-masjid utama termasuk di Masjidil Haram Mekah bagi menunjukkan solidariti mereka terhadap umat Palestin.

Perhimpunan solidariti Palestin di Medan Tahrir pada 13 Mei 2011

Di Mesir, sekali lagi Medan Tahrir yang pernah menyaksikan kebangkitan rakyatnya sehingga menumbangkan regim Mubarak yang pro Israel menjadi tumpuan beratus ribu umat Islam telah berkumpul sejak awal pagi 13 Mei 2011.

Lautan manusia di Medan Tahrir pada 13 Mei 2011

Perkembangan yang berlaku di Mesir telah menggusarkan Amerika Syarikat dan Israel sehingga memaksa pentadbiran Amerika menarik balik wakil khas keamanannya. Sebelum ini kerajaan baru Mesir telah menimbulkan kemarahan Amerika Syarikat dan Israel apabila mengumumkan pembukaan semula sempadannya dengan Gaza di Rafah bagi mengakhiri sekatan yang dikenakan oleh regim Mubarak sejak tahun 2006.

Selain itu ketegangan tercetus di seluruh sempandan Israel dengan dengan Arab. Di Lubnan dan Syria, berpuluh ribu rakyatnya berkumpul berhampiran sempadan dengan Israel.

Cubaan rakyat Syria memasuki kawasan yang ditakluki Israel di Bukit Golan

Di sempadan Lubnan dengan wilayah diduduki Yahudi, 10 warga Palestin ditembak mati apabila ditembak tentera Israel yang menghalang mereka memasuki wilayah berkenaan. Pasukan keselamatan Lubnan berkata lebih 100 orang cedera dalam insiden berkenaan yang berlaku di Maroun al-Ras.

Cubaan rakyat Lubnan merempuh sempadan dengan Israel

Media Syria pula melaporkan tentera Israel menembak mati 12 orang dan mencederakan 30 yang lain orang daripada berpuluh-puluh pelarian Palestin yang cuba memasuki Bukit Golan dari Syria.

Perhimpunan berhampiran sempadan Rafah

Manakala di Jordan, ramai penunjuk perasaan tercedera apabila mereka bertempur dengan polis di kawasan al Karameh, berdekatan sempadan Jordan dan Tebing Barat. Polis dilaporkan menggunakan gas pemedih mata untuk menyuraikan penunjuk perasaan. Dengan mengibarkan bendera Palestin, penunjuk perasaan menyahut slogan-slogan menyokong Palestin. Selama dua hari berturut-turut mereka mereka dihalang daripada mendekati sempadan di Sungai Jordan.

Tentera Jordan menghalang demostran menghampiri sempadan di Al Karameh

Di Gaza ribuan rakyatnya berarak menuju ke pintu sempadan dengan Mesir di Rafah bagi menuntut kembali hak mereka. Tentera Israel dilaporkan menembak mati dua orang penunjuk perasaan yang sedang menyertai protes berdekatan sempadan Israel di Erez manakala seramai 82 orang lain tercedera dalam serangan oleh tentera Israel. Perdana Menteri Ismail Haniyyeh mendesak rakyat Palestin untuk terus menentang kezaliman rejim Zionis demi membebaskan bumi mereka. Beliau juga menyatakan harapan agar suatu hari nanti semua rakyat Palestin akan dapat kembali ke tanah air dan rumah mereka yang dirampas.

Di Tebing Barat pula perhimpunan terbesar diadakan berhampiran kem pelarian dan pos pemeriksaan Qalandiya yang terletak antara Ramallah dan Baitulmaqdis. Berlaku pertempuran di antara penunjuk perasaan dengan tentera Israel. Seorang dilaporkan terbunuh dan 150 lagi tercedera dalam kejadian tersebut. Selain menghadapi kebangkitan rakyat Palestin dan orang-orang Arab, regim Zionis juga kali ini terpaksa sekali lagi menghadapi cabaran di perairannya di laut Mediterranean.

Kapal Mavi Marmara yang pernah diserang komando Israel ketika membawa bantuan ke Gaza Mei tahun lalu, sekali lagi mengetuai angkatan 15 buah kapal dalam misi kemanusiaan baru “Freedom Flotilla 2″ ke Gaza dalam usaha bagi memecahkan sekatan Israel ke atasnya. Misi bantuan terbaru akan membawa peserta dari 50 negara dalam usaha memecahkan sekatan Israel ke atas Gaza. Tahun lepas misi ini hanya melibatkan 6 buah kapal.

Mavi Marmara diserang komando Israel Mei tahun lalu, menyebabkan sembilan orang terbunuh, manakala berpuluh lagi cedera. Insiden itu telah menimbulkan kecaman antarabangsa selain menyebabkan hubungan tegang antara Tel Aviv dan Ankara. Sama seperti tahun lepas misi kali ini turut disertai oleh Malaysia yang menghantar kapal kargo MV Finch “The Spirit of Rachel Corrie” tajaan Yayasan Keamanan Sedunia Perdana (PGPF) yang membawa paip PVC sepanjang 7.5 kilometer bagi membaik pulih dan membina semula sistem pembetungan dan bekalan air di Gaza.

Walaupun dihalang dan diserang oleh regim Zionis, usaha-usaha bagi memecahkan sekatan ke atas Gaza dan Palestin akan tetap diteruskan, malah berkemungkinan konvoinya akan bertambah besar pada tahun depan dan tahun-tahun akan datang. Dunia sebenarnya sudah benci benar melihat gelagat mereka. Dunia juga sudah muak dengan pelbagai alasan yang diberikan. Masyarakat antarabangsa, tanpa mengira bangsa dan agama kini dilihat semakin berani dalam menghadapi tindakan ganas regim Zionis. Pastinya hari-hari yang dilalui oleh regim Zionis kini tidak lagi sama dengan hari-hari semalam.

Bersabarlah wahai saudaraku wira-wira Palestin. Janji Allah adalah benar, suatu hari nanti…yang mungkin tidak lama lagi…bumi Palestin akan kembali menjadi milikmu.

Rasulullah SAW bersabda:

“Sentiasa akan ada sekelompok dari umatku yang sentiasa berjuang bersama-sama kebenaran, mencabar dan menentang musuh-musuh mereka. Musuh-musuh mereka tidak dapat memberi mudarat kepada mereka sehingga Allah mendatangkan keputusannya. Mereka tetap dalam keadaan demikian.” Maka para sahabat bertanya,”Dimanakah mereka?” Jawab Rasulullah, ” Di Baitul Maqdis dan sekitarnya”. (Riwayat Bukhari)

 “Tidak akan berlaku Kiamat sehinggalah kamu memerangi Yahudi. Dan kamu memerangi mereka sehingga pokok dan batu berkata-kata. Lantas ia menyebut, wahai Muslim, wahai hamba Allah, di belakangku ini ada Yahudi, marilah ke sini dan bunuhlah dia kecuali pokok Gharqad kerana ia adalah pokok Yahudi”.

(Riwayat Bukhari, Muslim dan Attarmizi) .

by : Tongkat Ali

Advertisements

Respons

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s