KeNapa sUNat bUnuh ??…….

Bismillah…Assalammualaikum..
 
hehehe…maaf lah sebab letak gambar cicak yang tak berapa nak ‘real’….sebab nya saya geli sangat kat haiwan yang bernama ‘cicak’…terima kasih untuk seorang teman saya yang mengingatkan cerita ini kepada saya..tentu ramai juga pembaca yang belum mengetahui kisah ini…so, kat sini saya nak kongsikan dengan  pembaca sekalian kisah ini…semoga menjadi panduan dan menambahkan ilmu pengetahuan kita..:)
 
Cicak merupakan sejenis reptilia yang berdarah sejuk dan bertelur. Apa sebenarnya hukum membunuh cicak ni? Sebenarnya membunuh binatang seperti cicak hukumnya adalah sunat di sisi syarak. Terdapat beberapa hadith sahih yang ingin dikongsikan disini mengenai hukum membunuh binatang seperti cicak. Para ulama seperti Imam Nawawi ada menyatakan dan menjelaskan mengenai perkara ini di dalam kitabnya Riyad as-Salihin.
 
Perkara ini juga bersandarkan kepada beberapa hadis Rasulullah S.A.W. Di antaranya hadis yang digunapakai dan dijadikan hujjah oleh para ulama ialah:
 
Sabda Rasulullah S.A.W. bermaksud: Cicak itu meniup (untuk menyemarakkan) api yang membakar Nabi Ibrahim A.S. (Riwayat Bukhari dan Muslim). Boleh juga merujuk kitab Bidayah wa al-Nihayah karangan Imam Ibnu Khatir yang turut menjelaskan perihal ini.
 
Abdul Razak menceritakan daripada bapanya bahawa Rasulullah S.A.W. menyuruh membunuh cicak dan baginda menamakannya (cicak) sebagai: Pembuat kerosakan. (Riwayat Muslim).
 
Sabda Rasulullah S.A.W. bermaksud: Sesiapa yang membunuh cicak pada pukulan yang pertama, baginya sekian banyak pahala, dan sesiapa yang membunuhnya pada pukulan yang kedua, baginya sekian banyak pahala yang kurang dari yang pertama, dan jika membunuhnya pada pukulan yang ketiga, baginya sekian banyak pahala yang kurang dari pahala yang kedua. (Riwayat Muslim).
 
Untuk pengetahuan terdapat lebih kurang 3800 spesis cicak didunia.  Jadi spesis yang manakah yang dikatakan sunat untuk dibunuh tak kan nak bunuh semua??
 
Imam As-Suyuti menyebutkan didalam kitab “al Asbah an Nazhoir” bahawa binatang-binatang itu terbahagi kepada empat  :
1. Binatang yang didalamnya terdapat manfaat dan tidak berbahaya maka ia tidak boleh dibunuh.
2. Binatang yang mengandungi bahaya didalamnya dan tidak bermanfaat maka dianjurkan untuk dibunuh seperti : ular dan binatang-binatang yang berbahaya.
3. Binatang yang mengandungi manfaat didalamnya dari satu bahagian namun berbahaya dari bahagian lain seperti : burung helang maka tidak dianjurkan dan tidak pula dimakruhkan untuk membunuhnya.
4. Binatang yang tidak mengandungi manfaat didalamnya dan tidak pula berbahaya, seperti : ulat, serangga sejenis kumbang maka tidaklah diharamkan dan tidak pula dianjurkan untuk membunuhnya. (Al Asbah an Nazoir juz II hal 336)
 
 
 
thanks to : ceritasekupang

4 comments on “KeNapa sUNat bUnuh ??…….

Respons

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s